Що краще конвектор або інфрачервоний обігрівач?

Зміст статті:

Конвектор та інфрачервоний обігрівач - це лідери з ефективності, безпеки та комфорту у використанні кліматичної техніки для обігріву приміщення. Тому, купуючи обігрівач для дому в період міжсезоння, постає проблема вибору між ними. У цій статті ми допоможемо Вам розібратися: що таке інфрачервоний обігрівач і конвектор, які їх особливості, в чому переваги і недоліки, в чому вони схожі і чим відрізняються один від одного.

Основні характеристики конвекторів

Конвектори - це електрообігрівачі, які можуть підходити як для тимчасового, так і для постійного обігріву приміщення. Складаються з металевого корпусу з ришітками, нагрівального елемента, термостату, регулятора температури та датчика безпеки.

Вони компактні, легкі та мобільні, мають стильний лаконічний дизайн. Також досить ефективно обігрівають приміщення, воно довго залишається теплим, навіть після вимкнення конвектора. Їх можна розміщувати як у підлозі, і на стіні. Вони досить потужні.

Принцип роботи конвектора

Через отвори на металевому корпусі електричного конвектора всередину агрегату потрапляє холодне повітря, яке проходить через нагрівальний елемент (ТЕН). Там він нагрівається, після чого піднімається нагору. Там він охолоджується і знову опускається донизу.

Такий принцип роботи називається – природна конвекція повітря. Це допомагає прогрівати приміщення рівномірно та досить швидко.

Переваги та недоліки конвекторів

Конвектори - це мобільні, зручні та легкі обігрівачі для дому. Більшість моделей мають зручні коліщатка, які дозволяють швидко та легко переміщати обігрівач із приміщення до приміщення. Також, завдяки зручним кріпленням на задній панелі металевої панелі, їх можна встановити на стіну. Таке кліматичне обладнання досить легке, середня вага конвектора – 3,5 кг.

Завдяки стильному та простому дизайну такого обладнання він відмінно впишеться в будь-який інтер'єр.

Конвектор з інверторним двигуном – це економний обігрівач. У процесі роботи споживає електроенергію 1 до 1.

Конвектори – це безпечний вид обігріву. Завдяки регулятору температури та датчикам безпеки поверхня корпусу не перегрівається. Максимальна температура нагрівання зовнішньої панелі – 60°C. Це дозволяє перебувати поблизу обігрівача, не перегріючись. Також вони не піднімають пил, який може спровокувати виникнення алергічних реакцій. Також, коли конвектор потрапляє щось крім повітря, він вимикається.

Такий обігрівач має тривалий термін служби. Середній гарантійний термін конвекторів – 10 років. Мають просте управління. Вони швидко та надовго обігрівають приміщення. У кімнаті навіть після їх вимкнення досить довго залишається тепло.

Недоліком такого обігрівача є те, що вони сушать повітря, але цю проблему досить просто вирішити такою кліматичною технікою, як зволожувач повітря.

Основні характеристики інфрачервоних обігрівачів

Інфрачервоні обігрівачі – це відносно новий вид кліматичної техніки для обігріву, які швидко завоювали любов споживачів. Вони ефективно та швидко обігрівають приміщення, не завдавши шкоди здоров'ю людини, яка в ній знаходиться.

Комплектація ІЧ обігрівачів може відрізнятися залежно від виду приладу, проте основний принцип конструкцій є у всіх моделях. Він складається з металевого корпусу, нагрівального елемента та пластини - відбивача. Також більшість моделей обладнані панеллю управління, датчиком автоматичного відключення і кронштейном для кріплення. Популярний виробник ІЧ пристроїв для обігріву - УФО.

Принцип роботи ІЧ обігрівача

Робота інфрачервоного обігрівача нагадує обігрів приміщення за допомогою печі. Особливість ІЧ обігрівачів у тому, що вони нагрівають не повітря, а предмети у приміщенні, які згодом віддають тепло у повітря.

Обігрівач підключається до електромережі, після чого нагрівальний елемент нагрівається. У процесі він віддає тепло пластині – відбивачу. Та своєю чергою відбиває інфрачервоні промені до приміщення. Таким чином відбувається обігрів предметів, що знаходяться в радіусі дії електрообігрівача.

Переваги та недоліки ІЧ обігрівача

Основна перевага такого обладнання - це ефективний та швидкий обігрів приміщення. Завдяки унікальному принципу роботи обігрівача в кімнаті, де він встановлений, стає комфортно і тепло вже з перших 20 хвилин його роботи.

Також, оскільки такий обігрівач взаємодіє насамперед із предметами у приміщенні, а не повітрям, він практично не пересушує його. Завдяки чому перебування у такому приміщенні стає не лише комфортним, а й безпечним. Адже для здорового мікроклімату у приміщенні важлива не лише температура, а й вологість повітря. Багато обігрівачів взаємодіють саме з повітрям, тому сильно його сушать, на відміну від інфрачервоного обігрівача.

ІЧ-пристрої – це економні обігрівачі. Витрата електроенергії у роботі такого обладнання падає на 30-40% у порівнянні з іншими популярними обігрівачами, наприклад - тепловентиляторами.

Ще важлива перевага інфрачервоних обігрівачів - це їхня мобільність і компактність. Підлогові моделі мають зручну підставку. Завдяки цьому пристрій можна поставити в будь-якому приміщенні, при цьому він не займе багато місця.

ІЧ-обігрівачі - це пристрої для обігріву приміщень із тривалим терміном служби. Таке обладнання при акуратному користуванні прослужить від 15 до 20 років.

ІЧ обігрівачі мають невеликий недолік, у процесі роботи побутовий пристрій нагрівається до 120°С. Тому такий пристрій краще тримати подалі від дітей та тварин, оскільки можуть обпектися. Також, не рекомендуємо занадто довго знаходиться поблизу обігрівача, оскільки він може припікати.

Вибір оптимального обігрівача

Щоб було простіше розібратися: що краще конвектор або ІЧ обігрівач, пропонуємо порівняти такі показники, як швидкість та особливості обігріву, вага, комфорт, безпека, рівень шуму, універсальність, мобільність, енергоекономія, довговічність, можливість використання як єдину систему обігріву.

 

Конвектори

ІЧ-обігрівачі

 

Швидкість обігріву

Середній обігрів приміщення

Швидкий обігрів приміщення

 

Особливості обігріву

Гріють повітря

Нагрівають предмети, людей та речі

 

Вага (середня)

3,5 кг

5,5 кг

Комфорт

Високий

Високий та середній

 

Безпека

Мають захист від перегріву, можна залишати без нагляду, не піднімають пил, сушать повітря

Хоч і мають захист від перегріву, не рекомендують залишати без нагляду, не піднімають пил, не сушать повітря

 

Рівень шуму

Безшумний

Іноді при термічному розширенні можуть видавати шум

 

Універсальність

Призначені лише для обігріву приміщень

Деякі моделі призначені для обігріву як приміщень, так і вулиці

 

Мобільність

Високий

Високий

 

Енергоекономія

Висока та середня

Висока

 

Довговічність

10 років

15 років

 

Можливість використовувати як єдину систему обігріву

Можна, якщо використовувати систему настінних конвекторів

Можна, якщо використовувати систему стельових обігрівачів

 

Купити конвектор та ІЧ обігрівач у магазинах Віста

Віста – це мережа будівельно-господарських маркетів у місті Суми. Також купити обігрівач, ціна на який Вас влаштує, можете у нас на сайті. Наша компанія реалізує товари для будівництва, будинку, туризму та відпочинку лише перевірених виробників. Асортименти наших товарів регулярно оновлюються, у тому числі й кліматичної техніки. Слідкуйте за новинками на нашому сайті, це допоможе Вам купити обігрівач кімнатний за доступною ціною.

Ми дбаємо про кожного свого клієнта. Тому у нас діє накопичувальна система бонусів: чим більше покупок Ви здійснюєте, тим вища Ваша знижка. Також у нас діють дисконтні пропозиції для будівельних фірм, навчальних закладів та бюджетних організацій.

40000, Україна, Сумська, Суми, вулиця Ярослава Мудрого, 9
Телефон: +38(050) 307 91 29